Zsíros fizetésekkel, Soros tízmillióiból aggódnak a korrupció miatt

Teljes egészében, vagy nagyobbrészt a Soros Györgyhöz köthető tízmilliós támogatásokból fizeti újságíróit, alkalmazottait az Átlátszó.hu, a K-Monitor, a Transparency International és a Political Capital – tudta meg a PestiSrácok.hu. Portálunk azok után fordult adatigényléssel a szóban forgó szervezetekhez, hogy kiderült, a hazai ellenzéket is előszeretettel támogató Soros tízmillióiból valósul meg az Átlátszós korrupciókutatás. Az egyébként politikailag motivált, de magát „független” oknyomozó portálnak nevező Átlátszó tavalyi 41,76 millió forintos büdzséjéhez 22,9 millió forinttal járult hozzá a Soros György alapította Nyílt Társadalom Intézet (OSI), újságírókra összesen 24,2 milliót, jogászokra pedig 5,5 milliót költött az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. A portál tavalyi forrásainak 63 százalékát fordította az újságírók bérére. A Political Capital kérdésünkre elismerte: az OSI-tól kapott támogatást teljes egészében a munkabérek kifizetésére használták fel.

Goodfriend-Soros-Civilek

Soros György tízmillióiból aggódhat a magyarországi demokráciáért, a sajtószabadságért, az ország jövőjéért, közhangulatáért és a hazai korrupció „elharapózásáért” az Átlátszó.hu, a K-Monitor, a Transparency International és a Political Capital – tudta meg a PestiSrácok.hu, miután adatigényléssel fordult a szóban forgó szervezetekhez. Kérdéseinket azok után küldtük el az Átlátszónak, a K-Monitornak, a Transparencynek és a Political Capitalnak, hogy kiderült, mintegy 35 millió forinttal, pontosan 142 ezer dollárral támogatta a Soros György alapította Nyílt Társadalom Intézet (OSI) a négy szervezet „önkormányzati kampánymonitor” című kutatását. Soros-millióiból egyébként azt állapították meg, hogy „az önkormányzati kampánykorrupció is jobban teljesít az átláthatóságnál, (…) a Fideszt és jelöltjeit ugyanis sok száz millió forintot érő, közpénzből fizetett óriásplakát-kampány is segítette”.

A PestiSrácok.hu a Transparency Internationalt, a Political Capitalt, a K-Monitort, valamint az Átlátszó.hu-t is megkereste és megkérdezte, hogy összesen mennyi Soros-forráshoz jutottak hozzá, és a támogatásból mennyit költöttek személyi költségekre, bérekre.

A Political Capital nyomatékosította, sem közvetlenül, sem közvetve nem részesülnek állami támogatásban, nincs állami megrendelésük, és áttételesen sem kedvezményezettjei semmilyen közpénznek. „A Political Capital bevételei teljes mértékben magyar vállalatoktól, illetve nemzetközi tudományos, kutatói támogatásokból, alapítványi adományokból származnak. Bevételeink egyik forrása az OSI, mely tavaly a Political Capital munkatársai által végzett kutatómunkát összesen 7 942 815 forinttal támogatta. Mivel ezen összeg munkabérként került kifizetésre, intézetünk ennek csaknem felét, 49,03 százalékát, 3 894 362 forintot adók és járulékok formájában befizette az államkasszába. A támogatásokat minden esetben a Political Capital kutatási programjaira fordítjuk, a felhasználásról a finanszírozó részére szigorúan ellenőrzött elszámolást készítünk” – írta válaszában a Political Capital.

A K-Monitor arról tájékoztatta a PestiSrácok.hu-t, hogy 2012-ben és 2013-ban egyaránt 80 ezer dollárnyi intézményi támogatást kaptak az OSI-tól. „A K-Monitor ezenkívül idén a TI Magyarországgal és az atlatszo.hu-val, illetve a Politcal Capital Intézettel közösen két projekttámogatást nyert el. Az őszi, önkormányzati választásokhoz, illetve az önkormányzati korrupció elemzéséhez kapcsolódó projektből 27 ezer dollár a K-Monitor része. Ebből 15 ezer dollárt a tervek szerint bérekre, 10 ezer dollárt előfizetésekre és szolgáltatások vásárlására, nagyjából 2 ezer dollárt pedig kommunikációra, technikai felszerelésre fordítunk. A projekt 2015 tavaszán ér véget, ezért nem készült még beszámoló” – tájékoztatta portálunkat Csikós Judit, a K-Monitor pénzügyi vezetője, aki azt is elárulta, a szervezetnék három főállású és két részmunkaidős, félállású alkalmazottja van, előbbiek egységesen nettó 192 570 forintot keresnek, utóbbiak ezen összeg felét vihetik haza.

Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója a PestiSrácok.hu kérdéseire küldött válaszában nem írta le konkrétan, hogy mennyi támogatást nyertek az OSI-tól, és ebből mennyit fordítottak munkabérre, hanem arra hívta fel a figyelmünket, hogy minden általunk kért adatra rátalálunk a honlapjukon. Rákerestünk és kiderült, a Transparency tavaly mintegy 126 millió forintnyi bevételt könyvelhetett el, amelyhez több mint 43 millió forinttal járult hozzá a a Soros György alapította Nyílt Társadalom Intézet. Érdekes az is, hogy a Transparency kimutatása szerint tavaly több mint 79 millió forintra rúgott a különböző támogatásokból kifizetett személyi költségük, amelyből 29,133 millió forintot a Soroshoz köthető pénzekből fizettek ki.

Különösen érdekes és pikáns az Átlátszó PestiSrácok.hu-nak küldött válasza, amelyből egyértelműen kiderül, hogy Soros György milliói nélkül az Átlátszó nem létezne, vagy legalábbis „aprópénzből” működne. Az egyébként politikailag motivált, de magát „független” oknyomozó portálnak nevező Átlátszó tavalyi 41,76 millió forintos büdzséjéhez 22,9 millió forinttal járult hozzá a Soros György alapította Nyílt Társadalom Intézet (OSI), újságírókra összesen 24,2 milliót, jogászokra pedig 5,5 milliót költött az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. „2013-ban forrásaink 63 százalékát újságírók, 14 százalékát jogászok bérére fordítottuk, információtechnológiai kiadásokra 7 százalék, adminisztrációra, kommunikációra, utazásra 16 százalék jutott” – válaszolta a PestiSrácok.hu-nak Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője, az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Portálunk tavaly azt is megírta, hogy az Átlátszó.hu-nak is jutott abból a nyolcszázmillió forintból, amit a Soros-hálózat prominenseinek közreműködésével a Bajnai Gordon Együtt2014 mozgalmához kötődő szervezeteknek osztogattak ki. Akkor ugyanis az derült ki a Heti Válasz tényfeltáró cikkéből, hogy gyakorlatilag ugyanaz a civil kör részesült az ismert spekuláns alapítványainak 472 millió forintos adományában, amely azután jót kaszált az úgynevezett Norvég Civil Alap nyári “makropályázatán” is. Utóbbin átszámolva 327 millió forintot szórtak szét a kormánybuktató segéderők között. Mindez úgy történhetett meg, hogy a nemzetközi szerződések értelmében az uniós támogatások egyfajta kiegészítéseként funkcionáló Norvég Alap pénzosztó szervét a Soros Alapítványból jól ismert figurák szállták meg. Az Átltászónak az Asimov Alapítvány közreműködésével jutott 106 ezer eurónyi, mintegy 32 millió forintnyi közpénz, a támogatást a “watchdog módszertan továbbadása civilek és közéleti blogok számára” című projektre kapta a portál. Tehát egy teljességgel megfoghatatlan, erősen “lenyúlásszagú” feladatra ítélték oda a norvég adófizetők tízmillióit. A watchdog, azaz a közérdekű adatigénylés módszere ugyanis nem több, mint egy formanyomtatvány eljuttatása az állami szervekhez.

Soros György egyébként nem csak a Átlátszós korrupciókutatást szponzorálja. Ismert, az OSI az egyik legfőbb támogatója a Human Rights First amerikai jogvédő szervezetnek, amely augusztusban konkrét intézkedéseket fogalmazott meg a washingtoni döntéshozóknak a magyar kormány megbuktatására. Többek között javasolták azt is, hogy nyomásgyakorlás céljából az amerikai ügynökségek állítsanak össze anyagokat a magyar politikai és üzleti vezetőket érintő korrupciós ügyekről. Minden jel szerint tehát Washington előre megírt kottából, a Soros által szponzorált Human Rights First dokumentumából játssza le a kitiltási ügyet és a magyar nyomásgyakorlást.

Érdemes összevetni, hogy miközben a Soros-galaxis civiljei saját fizetésükre költik a külföldről kapott pénz nagy részét, a baloldalon sokat támadott Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA), azaz a CÖF és a Békemenet háttéralapítványa a szervezet közhasznúsági jelentése szerint egyáltalán nem fizet juttatást a vezetőknek, a munkát mindenki önkéntesen vállalja. Minderre nemrég Csizmadia László, a CÖKA alapítója, a Békemenet szervezője hívta fel a figyelmet.

SZARVAS SZILVESZTER – PestiSrácok.hu

A címlapfotó a civil szervezetek képviselőinek és az Amerikai Egyesült Államok budapesti diplomatáinak tavaly októberi gödöllői találkozóján készült. Középen Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár-helyettes és M. André Goodfriend ideiglenes ügyvivő látható, az asztalnál (balról-jobbra) Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely jogásza, Pap Enikő, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség jogi szakértője, Ligeti Miklós, Transparency International Magyarország jogi igazgatója, Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Szőnyi Andrea, a Zachor alapítvány vezetője (takarásban), Dombos Tamás, a Meleg Háttér Információs és Lelkisegély Szolgálat ügyvivője és Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért elnöke ül.

Fotó: MTI/Kovács Attila.

 

Forrás: pestisracok.hu

Share Button

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.