„Mit keresnek „légiósok” a tiszavasvári utcákon?” – reagálás Galyas József SZON-on megjelent rágalmaira

1./ „Vizsgálják fölül a Tiszavasvári önkormányzat és az érpataki polgármester nevéhez köthető Becsület Légiója között létrejött együttműködési megállapodást, és mihamarabb távolítsák el a félelemkeltő légiósokat a jobbikos vezetésű város romák lakta szegregátumaiból!”

Mi végre vizsgálják fölül a megállapodást, ha már előre eldöntötték, hogy „távolítsák el a félelemkeltő légiósokat”? Ezt nevezik koncepciós eljárásnak, amikor eljátsszák a rendes felülvizsgálatot, pedig előre tudják, hogy mi lesz az eredmény, mert már előre eldöntötték. És mi szükség erre egyáltalán, ha önzetlen segítségnyújtásról van szó? A Becsület Légiója egy civil szerveződés neve. Nem kelt félelmet, hiszen nincs szó masírozásról, ahogy katonai akciókról vagy egyéb képtelenségekről sem.

2./ „Rendezett porták, tiszta utcák, jó közbiztonság. Ezek támogatandó törekvések, de nem mindegy, milyen áron, milyen módszerekkel akarja megvalósítani ezeket a város első embere, akinek erőfeszítései dicséretesek, de megkésettek is – kezdte Galyas József. – Valóban kellemesebb végig sétálni a Széles és Keskeny utcákon most, hogy köz- és közös munkával megtisztultak a porták és a közterületek, ahogy az áramlopások felszámolása is felvillanyozó hír a jogkövető, tisztességes emberek számára. A magáért beszélő, „fecsegő” felszín alatt azonban hallgat a mély: máig nem tudni, hogy e látványos intézkedés mögött milyen egyéb, kimondatlan tervek sorakoznak még, van-e mitől, vagy kiktől tartaniuk a helyi romáknak.”

Örömteli látni, hogy végre valaki elismeri a szervezet munkáját. Megnyugtathatjuk Galyas József urat, nincs mitől tartani. A Becsület Légiója az előbbi sorokban méltatott dolgok miatt van ott, ezt szakmai segítségnyújtással és civil bejelentésekkel érte el. Ha valakinek mégis a rettegés a hobbija, ebbéli szabadságjogában nem korlátozhatjuk, de a félelemkeltés semmilyen körülmények között sem lehet üdvözlendő cselekedet.

3./ „Milyen jogkörrel rendelkeznek, miért hivatkoznak az inkább hírhedt, mint híres, hivatalosan sehol nem jegyzett érpataki modellre, egyáltalán, mi keresnivalója van légiósoknak Tiszavasváriban?– sorakoztatta kérdéseit a roma alelnök, majd hozzátette: a helyi cigány családok attól tartanak, hogy a rendteremtés radikálisabb módszerekkel folytatódik a szegregátumban.”

A saját kérdését már előzetesen megválaszolta, idézzük: „Rendezett porták, tiszta utcák, jó közbiztonság (…) az áramlopások felszámolása is felvillanyozó hír a jogkövető, tisztességes emberek számára.” A Becsület Légiója azért van Tiszavasváriban, hogy mindezt létrehozza, emellett azért, hogy szakmai segítséget nyújtson és a változás maradandóvá tegye. Galyas József utolsó félelmére is kitérve, valóban minél „radikálisabb” módszerek használatára törekszünk abban az értelemben, amit a szó jelent – alapos, gyökeres változásra.

4./ „A kormányhivatal április közepéig adott határidőt a tiszavasvári testületnek arra, hogy vizsgálja felül a szóban forgó rendeletet, és az együttműködési megállapodást, majd tájékoztassa a hatóságot. Ha Tiszavasvári önkormányzata valóban a mélyszegénységben élők felemelését, integrációját kívánja szolgálni, abban partner lesz a megyei roma nemzetiségi önkormányzat, de csak „légiómentes” körülmények között – összegezte Galyas József.”

Ha eddig dicsérte a Becsület Légiója munkáját és eredményeit, akkor miért nem akar vele együttműködni? Ez indokolatlan, mégis nyíltan destruktív hozzáállás.

Az alaptalan rágalmak forrása: Mit keresnek „légiósok” a tiszavasvári utcákon?

Néhány nappal később a SZON a valóságot hitelesebben bemutató cikket is megjelentetett: Megbarátkoztak a romák a légiósokkal Tiszavasváriban

Share Button

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.