Gyurcsány, a DEMOS, és a Soros-pénzek

Az agytröszt magyarországi ága Gyurcsány Ferenc és az MSZP újraválasztásának kampányában is aktív szerepet játszott.

A Soros György által létrehozott Open Society Foundations (Nyílt Társadalomért Alapítvány) tetemes összeget utalt át a nemzetközi DEMOS nevű agytrösztnek, amelynek magyarországi kirendeltsége jelentős szerepet játszott 2006-ban Gyurcsány Ferenc és az MSZP újraválasztásának kampányában – írta tegnap a 888.hu. Egy 2014-es dokumentum szerint körülbelül 129 ezer dollárt − megközelítőleg 35 millió forintot − kapott Soros György alapítványától a DEMOS.

Az összeg mellé csatolt utasítások között több olyan célország is megtalálható, amelyben az intézetnek kirendeltségein keresztül civilszervezeteket kell kiképeznie. A felsorolt államok között feltűnik hazánk is. A teljes kifizetés 2014-re időzítették, a pénz egy 9 hónapos folyósítási időszakban vált lehívhatóvá. A DEMOS-nak kiadott utasításban azt írták elő, hogy a szervezet a választók „mobilizációját” a közösségi média segítségével hajtsa végre. A pénzen kívül komoly tréningeket is kaptak azok a Soros-katonák, akik mozgósítani akarták célközönségüket. Ezekre az indoklás szerint azért volt szükség, hogy a DEMOS égisze alatt munkálkodók a „megfelelő eszközökhöz nyúljanak”.

A dokumentum szerint a DEMOS tevékenységét komoly elemzés követi majd azzal összefüggésben, hogy milyen befolyással bírt az egyes célországokban.

A magát pártfüggetlennek beállító DEMOS Magyarország Alapítványt 2005-ben alapították hazánkban. Tevékenysége lévén a szervezet képviselő és kezelő szerve a kuratórium volt, ennek élén pedig Dessewffy Tibor állt elnökként. A DEMOS egészen 2010-ig a baloldali Magyar Progresszív Intézet Kft.-nek is tulajdonosa volt. A hírportál emlékeztet rá, hogy a jelenlegi Publicus Intézetnél dolgozó Pulai András is – aki korábban a DEMOS-nál volt kutató – milliós összegekért segítette Gyurcsány Ferenc és az MSZP munkáját, majd újraválasztását. Pulai korábban tagadta, hogy a DEMOS aktív szerepet játszott volna az MSZP újraválasztásában és a pártpolitikában.

Befolyásvásárlás

Nem sajnált 650 ezer dollárt Soros György Ferenc pápa amerikai látogatása apropóján arra, hogy Hillary Clinton mögé állítsa az amerikai katolikusokat – írta tegnap a Life Site hírportálon ismertetett dokumentumra hivatkozva a Válasz.hu. A pénzt baloldali, liberális katolikus szervezetek kapták, hogy karolják fel mindazon témákat – így a társadalmi igazságosság, a nagy jövedelemkülönbségek ügyét –, amelyeket Clinton is magáénak vall. A szervezetek vállalták, hogy felsorakoztatják „az amerikai püspökök kritikus tömegét”. A munkába bevonták Óscar Rodríguez Maradiaga hondurasi bíborost, az egyházfő bizalmasát is, a pápa látogatását pedig arra használták, hogy Ferenc pápa minél többször hangoztassa a Clinton kampányának középpontjában is álló témákat, így az amerikai katolikusok alacsony bérezését.

forrás: gondola.hu

Share Button

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.