Az érpataki csoda titka

Szinte csodának tűnik az érpataki modell, pedig nem az. Csak mindenki végzi a maga dolgát. A település nemrégiben még súlyos közbiztonsági problémákkal küzdött, mára 90 %-kal csökkent a romák által elkövetett bűncselekmények száma. Hogy mi a titok? Erről beszélgetett Bolgár György Érpatak polgármesterével a Megbeszéljükben.

Érpatak polgármestere szerint “nem kell minden utcasarokra rendőr, de amikor elcsípnek egy bűnözőt, akkor példát kell statuálni, annak van ugyanis visszatartó ereje”. Orosz Mihály Zoltán a Klubrádiónak elmondta, nemrégiben még évi 300-400 körüli volt a bűncselekmények száma a faluban. Volt, hogy reggel bejelentették a bűncselekményt a nagykállói rendőrségen és még délutánra sem értek Érpatakra a rendőrök, annyira féltek.

A hatóságok kerülték a konfliktust a helyi romákkal, ezért rá kell kényszeríteni őket a munkára – mondta a polgármester, aki kiadta az embereknek, hogy objektíven, tényszerűen mondják el a bajaikat. Ezeket az önkormányzat elküldte a rendőrkapitányságra, és addig járt a rendőrség nyakára, míg ki nem mentek a településre kivizsgálni a bűncselekményeket.

A polgármester komolyan vette nemcsak a maga, hanem a rendőrség munkáját is. Ha kiszabott a hatóság egy bírságot, és az önkormányzati hatáskörbe tartozott, akkor a hivatal következetesen végigvitte és végigviszi, mivel így lehet csak felerősíteni a rendőrség munkáját, nem szabad hagyni, hogy elévüljenek a szabálysértések – magyarázta Orosz Mihály Zoltán a titkot.

Nem kell minden utcasarokra rendőr, de amikor elcsípnek egy bűnözőt, akkor példát kell statuálni, annak van ugyanis visszatartó ereje – hangsúlyozta. A mezőőr szintén fontos eleme az érpataki biztonsági rendszernek, amióta határozottan lép fel, kevesebb a terménylopás.

A polgármester azt vallja, egy cigány közösségen belül meg kell különböztetni “a megátalkodottakat és az eltévedteket, akik hajlandóak beilleszkedni. Sokszor azt vétik el a polgármesterek, hogy a megátalkodottakkal, akik kirabolják az öreg néniket, azzal paroláznak. Nem parolázni kell, hanem kőkeményen elbánni velük, az eltévedő romákkal pedig tárgyalni és segíteni beilleszkedésüket.”

Vissza kell vezetni az embereket az öngondoskodásra, ezt szolgálja a településen most bevezetett naposcsibe program is, amelynek keretében naposcsibéket osztottak a település szegény családjainak.

A polgármester azt vallja, a cigánytársadalom tagjai esetében nem szabad engedni, hogy hangadók legyenek, mert ezek az emberek befolyásuk alatt tartják a közösséget. “Ha ezeknek viszont letörjük a szarvát, azaz példásan meg vannak büntetve, akkor elindulhat az egész roma közösség a beilleszkedés útján.”

A polgármester és munkatársainak kitartása jól mérhető: Érpatakon a korábbi 300-400 vagyon elleni bűncselekmények száma mára 40-50-re, azaz a korábbiak 10 %-ára csökkent, a felderítések aránya pedig 70 %-ra nőtt. Orosz Mihály Zoltán hangsúlyozta: “átláthatóvá kell tenni a helyi szabályrendszert, mindenkinek tudnia kell mit szabad, és mit nem. Ha ezt kőfallá erősítjük és zéró toleranciával megtámasztjuk, akkor kivirágzik a közösség.”

2011.03.23

(Klubrádió)

Forrás: http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=124990

Share Button

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.